16.07.23

Круглий стіл "МИР. БЕЗПЕКА. ОСВІТА", присвячений 10-й річниці Дня українських миротворців.









14 липня 2023 року, на базі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди в партнерстві з ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни» було проведено круглий стіл "МИР. БЕЗПЕКА. ОСВІТА", присвячений 10-й річниці Дня українських миротворців.

🕊️🌏🇺🇦
❗
Захід відбувся у змішаному форматі за участі Департаменту освіти, Департаменту міжнародного співробітництва, Департаменту по роботі з громадськими об’єднаннями, Департаменту в справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса, ГО «Окремий науково-освітній центр українського козацтва імені Г.С. Сковороди», ХНУВД, НАНГУ, ГО "У:ПРАВА".
❗
Важливість проведення круглого столу зумовлена актуальністю вивчення різноманітних аспектів забезпечення міжнародного миру і безпеки в умовах збройної агресії щодо України, дослідження ролі українських та іноземних миротворців у діяльності зі встановлення та підтримки миру, формування і розвитку педагогіки миру (в першу чергу — серед дітей і молоді).
❗
Мета проведення круглого столу полягала в: обговоренні актуальних проблем встановлення та підтримки миру; вивченні та популяризації діяльнісного аспекту участі українських миротворців у місіях ООН з підтримання миру; обговоренні актуальності використання потенціалу ветеранських організацій миротворців ООН та інших об'єднань громадян в міжнародній діяльності; наголошенні на важливості перебування народної дипломатії на службі суспільству в подоланні нищівних наслідків агресії проти України та запобігання гуманітарній катастрофі.
❗
Обгрунтуванні цінності миру і безпеки та в контексті цього доведенні важливості реалізації педагогіки миру Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, висвітленні специфіки розвитку української системи освіти в умовах сучасності.
❗
У роботі круглого столу взяли участь науково-педагогічні працівники, в тому числі сектору безпеки та оборони України, здобувачі освіти, представники органів влади, керівництво та представники громадських організацій.
❗❗❗
Всіх учасників заходу привітали: доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Юрій  Бойчукдиректор Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПРН України, доктор юридичних наук, професор Владислава  Батиргареєвадиректор Міжнародних молодіжних програм AISP/SPIA, Координатор Міжнародних проєктів «Школа миру» та «Юний миротворець» Сергій Самойлов, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри теорії та історії держави і права, Харківського національного університету внутрішніх справ Юлія Загуменна, професор, доктор, генеральний секретар індійського відділення Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Дінеш Сабніс, учасник миротворчих місій ООН, представник міжнародної програми «Подорож заради миру»,Норвегія, Ерік Доккен, учасниця місії ООН у Ліберії, юрист, педагог, співробітниця Червоного хреста Бельгії – Фландрія, Юлія Юревич-Рупасінхе, гуманітарний дипломат, співробітник департаменту миротворчих операцій ООН в Африці, Азії, Європі, лауреат премії Golden Аster у галузі світової літератури (2020), регіональний експерт із психічного здоров’я у Східній Європі, клінічний психолог Прамудіт Данажа Рупасінхе, методист Управління освіти Салтівського району харківської міської ради Валентина Казанцева та юні миротворці, представники ліцею №156.












Сергій Самойлов, директор Міжнародних молодіжних програм AISP/SPIA, Координатор Міжнародних проєктів «Школа миру» та «Юний миротворець» привітав всіх військових, поліцейських, цивільних, хто представляв Україну у складі миротворчих контингентів, з Днем українських миротворців. 




 "Я вітаю представників та представниць ветеранської спільноти, тих, хто продовжує нести службу в структурах сектору безпеки та оборони, хто продовжує місію, надаючи гуманітарну допомогу, співпрацює з правозахисними інституціями тощо. Хочу вшанувати тих, хто віддав своє життя заради миру. Щоб цивілізація вціліла, ми повинні культивувати науку людських взаємин, здатність всіх народів, найрізноманітніших, жити разом у мирі на одній землі.(Ф.Рузвельт). Від себе особисто і від імені моїх колег, представників Громадського Об’єднання миротворців ООН,  дякую всім, хто підтримує нас у плані реалізації проєктів уже тривалий час, нашим давнім партнерам, тим, хто приєднався до нас нещодавно, і тим, хто побачить це у перспективі! Я хочу подякувати колегам, що носили або носять блакитні шоломи представляючи свої держави, Міжнародній асоціації миротворців ООН  AISP/SPIA, панові Президентові Лорану Аттар – Байру, національним підрозділам AISP/SPIA. Ми акцентуємо увагу на зворотному зв'язку зі старшим поколінням, з ветеранською спільнотою,  яке, використовуючи свій досвід та знання, має залишити дітям мир у спадок.

Молодим потрібно успадковувати цивілізаційні здобутки – одночасно їм потрібна підтримка підтримка нас, дорослих, особливо ветеранів. Виховуючи підростаюче покоління в дусі миру та миротворчості, ми закладаємо основу взаємодії в суспільстві, засновану на розумінні, повазі, всебічному дотриманні прав людини, дбайливому ставленні до всього, що нас оточує".

Основним модератором заходу виступив Олександр Дорошенко, учасник миротворчих місій в Косово, в.о. голови правління Громадського об'єднання миротворців ООН. Перекладацький супровід здійснювала Валерія Ситнікова. Представництво від учасників миротворчих місій ООН від України - співробітник спецпідрозділу поліції, учасник миротворчих масій у Косово  - Денис Кузьменко. 



Перша тематична панель була присвячена актуальним проблемам встановлення та підтримки миру. Модератор - Ганна Корж, кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Підіймалися питання психологічних аспектів миротворчої діяльності учасників операцій ООН з підтримання миру та безпеки, актуальні питання співпраці України та Європи в умовах воєнного стану, проблема боротьби з насильством за гендерною ознакою та захист уразливих категорій цивільного населення в миротворчих операціях. 

Хочемо звернути увагу на доповіді, представлені безпосередніми учасниками місій ООН з підтримання миру. Діяльність українських миротворців високо оцінена міжнародними організаціями та країнами-партнерами. Тож Україну воліють бачити як у наявних, так і новостворених місіях та операціях. Долучення до міжнародних операцій має важливе значення і розглядається як засіб зміцнення національної безпеки держави через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і, водночас, є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі. Важливими є професійні вимоги, правила відбору кандидатів, проходження адаптації тощо. З доповіддю «Психологічні аспекти миротворчої діяльності учасників операцій ООН з підтримання миру та безпеки» виступив Iгор Тoвма,  учасник миротворчих місій ООН, PHD, заступник начальника кафедри психології та педагогіки Національної академії національної гвардії України, радник ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни».






Особливо треба відмітити, що досвід, отриманий учасниками місій, зокрема робота національних і міжнародних правоохоронних органів є надзвичайно важливим та актуальним, враховуючи виклики сьогодення. На тему «Організація поліцейської роботи на реінтегрованих територіях (на прикладі країн колишньої Югославії) була представлена доповідь Олексія Теличкіна, доктора юридичних наук, полковника поліції.




Тези також було надано Борисом Ящуком - підполковником ЗСУ у відставці, радником поліції ООН, учасником закордонних місій ООН/НАТО, співробітником міжнародних неурядових організацій, координатором з безпеки гуманітарної організації «Safety» - "Боротьба з насильством за ґендерною ознакою та захист уразливих категорій цивільного населення в миротворчих операціях".

Тематика другої тематичної панелі, модератором якої також став Олександр Дорошенко, в.о. голови правління Громадського об'єднання миротворців ООН, торкалася діяльнісного аспекту участі українських миротворців у місіях ООН з підтримання миру, використання потенціалу громадських ветеранських миротворчих організацій на прикладі ГО "Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни", та була  присвячена  безпосередньо учасникам миротворчих місій, які використовують свій потенціал, навички, отримані у місіях ООН, в суспільній діяльності, проектуючи її на широку громадськість та цивільне населення. Практика 2022 року показала  ефективність реалізації проєктів у сфері гуманітарного співробітництва між Харківською міською радою, Громадським об’єднанням миротворців ООН, закладами освіти всіх рівнів, волонтерськими об'єднаннями. "Діяльнісний аспект участі громадських об’єднань, в тому числі ветеранського спрямування, на прикладі ГО «Об’єднання миротворців ООН», в подоланні сучасних викликів через розбудову горизонтальних комунікативних зв’язків. Шлях від командно-адміністративної системи до побудови громадянського суспільства. Використання потенціалу ветеранських організацій миротворців ООН, та інших об’єднань громадян в міжнародній діяльності. Народна дипломатія на службі суспільства в подоланні нищівних наслідків агресії проти України та запобігання гуманітарній катастрофі"   - саме на таку тему на основі практичного досвіду, доповідь представили Олександр Дорошенко в.о. голови правління Громадського об'єднання миротворців ООН та Олег Яковлєв, голова правління ГО «Звичайні люди», ГО "U.Prava.UA".

Хочемо відмітити, що збільшується науковий інтерес до тематики діяльності миротворчих сил ООН, та безпосередньої участі України в їх діяльності. Одним із завдань миротворців  ООН є  запобігання, пом'якшення та врегулювання збройних конфліктів, сприяння якнайшвидшому становленню миру.  "Щодо деяких проблем функціонування миротворчих сил ООН" - саме на таку тему була представлена доповідь Володимиром Марченком, доктором юридичних наук, професором, професором кафедри державно-правових дисциплін, кримінального права та процесу, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.


20 - ти річний досвід участі України в операціях з підтримання миру, запобігання збройним конфліктам, дає можливість прогресивній світовій спільноті високо оцінити цей внесок у загальносвітову справу збереження та підтримки миру та дає поле для дослідження молодим вченим."Участь України в операціях ООН з підтримання миру: оцінки партнерів" висвітлив у своїй доповіді Владислав Бриленко, здобувач вищої освіти другого (магістерського) рівня, 2 рік навчання, факультет історії і права, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди.
Учасники третьої тематичної панелі розкрили питання цінності миру і безпеки, педагогіки миру, проаналізували українську систему освіти та діяльність ХНПУ імені Г.С. Сковороди в умовах сучасних викликів. Модератор - Сергій Сєряков, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри всесвітньої історії, координатор з наукової роботи факультету історії і права ХНПУ імені Г.С. Сковороди. "Міжнародні проєкти «Школа миру» та «Юний миротворець»: виховання толерантності та сприяння миру в усьому світі серед учнів ХСШ № 108" - важливо відмітити  - стало тематикою доповіді, підготовленою Владиславом Івановим, заступником директора з навчально-виховної роботи, ХСШ № 108 та колективом учнів, активниими учасниками руху юних миротворців .
Дискусії, що проходили протягом роботи круглого столу давали поле для обговорення актуальних питань. 
Під час дискусії учасники круглого столу відпрацювали пункти резолюції, які від імені учасників круглого столу представила  Людмила Зеленська, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри освітології та інноваційної педагогіки, декан факультету історії і права. 
Громадське об'єднання миротворців ООН вітає колег з прийдешнім професійним святом! 🕊️🌏🇺🇦В продовження служінню справі Миру! З повагою до пам'яті тих, хто вже не з нами!
🤝Дякуємо всім, хто сприяв проведенню заходу та долучився до нього!