02.04.23

Участь представниць Громадського об'єднання миротворців ООН у Ярмарку феміністичних ініціатив. Завершення проєкту «Лідерки покоління F».

Презентація досвіду роботи Громадського об'єднання миротворців ООН

Подорож заради миру. 
Харків-Брно-Прага-Ліон-Женева-Відень-Брно-Харків



                                                         






За матеріалами:
https://www.genderculturecentre.org/zavershennya-proiektu-liderki-pokolin/
https://youtu.be/riz9ss9ca0I

У березні 2023 року у Центрі гендерної культури завершився проєкт «Лідерки покоління F», основна мета якого полягала у підсиленні лідерського потенціалу старшокласниць з українських закладів загальної середньої освіти.

22 лютого у Трускавці відбулася фінальна подія — Ярмарок феміністичних ініціатив. Це стало своєрідним підбиттям підсумків проєкту «Лідерки покоління F». На фінальний захід потрапили представниці 12 команд, які мали можливість знайомства та представлення власних ідей та результатів втілених проєктів. До участі долучилася команда юних творчинь - миру у складі Анастасії Скрипки, Софії Кулалаєвої, Дар"ї Ясінецької, Дар"ї Єлісєєнко. Координація здійснювалась керівництвом ГО "Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни». представництво Громадського руху миротворців здіснювали Софія Бондаренко, помічниця Rоординатора международних молодіжних програм SPIA Ukraine, Наталія Тригубляк, Кароліна Гассій,Марина Овчиннікова, Анастасія Макаренко - волонтерки громадського руху миротворців ООН.

В ході проєкту було заплановано виконання трьох важливих завдань:

  • створення мережі молодих лідерок, які будуть просувати ідеї фемінізму та активізму серед ровесниць та ровесників;
  • розвиток у дівчат навичок розробки і реалізації феміністичних ініціатив;
  • впровадження молодіжних феміністичних ініціатив.

Протягом 2021 року було здійснено дві хвилі набору дівочих команд зі східних областей України по 4 лідерки в кожній. Дівчата активно долучалися до вебінарів з лідерства, гендерної рівності, проєктного менеджменту.

Проте внаслідок початку війни росії проти України, проєкт був переформатований. Здійснено рестарт проєкту, внаслідок чого розпочалася оновлена фаза діяльності.

В результаті у 2022 році нові команди дівчат долучилися до навчальних онлайн-зустрічей із запрошеними українськими експертками, а протягом лютого-березня 2023 року лідерки реалізували проєктні ініціативи у громадах.

В основному ініціативи торкалися наступних питань: подолання гендерних стереотипів, створення на Пункті Незламності умов для дітей та підлітків з опорою на ідеї гендерної рівності, підвищення рівня обізнаності учнівства щодо тем фемінізму та гендерної рівності, активізація учнівського волонтерського руху, допомога дівчатам-підліткам у ресурсовідновленні в умовах сьогодення, підтримка військовослужбовиць, інформування підлітків про вагомий внесок жінок у виживання країни під час важких періодів в історії України.

Загалом до участі у проєкті долучилися понад 250 учасниць з 60 команд, проведено 26 вебінарів, а також реалізовано 12 мініпроєктів з питань гендерної рівності, лідерства та волонтерства. Сукупно — це потужні показники, які є вагомим внеском у розбудову лідерського потенціалу в Україні.


Проєкт реалізовувався Центром гендерної культури завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту “Голос жінок і лідерство – Україна» , що впроваджується Українським Жіночим Фондом