19.07.22

Безпековий круглий стіл

15 липня 2022 року у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди відбувся Круглий стіл за міжнародною участю «Мир, безпека, освіта» з нагоди Дня українських миротворців та 30-ї річниці участі України в миротворчих місіях ООН. Захід відбувся у змішаному форматі за активної підтримки Департаменту освіти, Департаменту міжнародного співробітництва, Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради. Організаторами круглого столу стали: Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, Міжнародна асоціація миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», ГО «Окремий науково-освітній центр Українського козацтва імені Г.С. Сковороди»

Круглий стіл був покликаний: • актуалізувати інформацію щодо участі українських миротворців у місіях ООН, їх особливої ролі у розвитку військово-патріотичного виховання дітей і молоді в умовах сучасних викликів; • визначити вектори подальшої співпраці ХНПУ імені Г.С. Сковороди, ЗЗСО м. Харкова з громадськими миротворчими та міжнародними організаціями; • обговорити нагальні проблеми і відпрацювати ефективні механізми відновлення зруйнованої інфраструктури Харкова, міжнародної та регіональної безпеки, стійкого розвитку на теренах Європи із використанням потенціалу ветеранських структур, міжнародних та громадських організацій. До Круглого столу приєдналися харківські здобувачі середньої освіти шкіл, гімназій, учасники Міжнародних програм «Школа миру» та «Юний миротворець», «Клубу юних миротворців»: ХЗОШ 59,79, 81, 92, 115, 117, 125, 127, 129, 130, 135, 137, 153, гімназій 39, 45, 55; Під час зустрічі відбулося урочисте підписання угоди про наукове співробітництво між Харківським національним педагогічним університетом імені Г.С. Сковороди та ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни».
• Доповідь “Практичний аспект військово-патріотичного виховання молоді: проєкти «Гвардійський вишкіл» та «Військово-спортивний квест» як складові Міжнародних програм «Школа миру» та «Юний миротворець». Підготовка юнацтва до захисту України в умовах сучасних викликів”, стала такою, що викликала неабиякий інтерес присутніх. Дана тема вже була представлена під час роботи Круглого столу «Військово-патріотичне виховання учнівської та студентської молоді в умовах боротьби за Україну», організаторами якого виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут проблем виховання НАПН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України. Дані проєкти знайшли відгук та викликали зацікавленість у Міністерстві молоді та спорту України, Харківській Академії неперервної освіти, Педагогічному університеті ім.Г.С.Сковороди. • Іноземними учасниками Круглого столу було виявлено активний інтерес та особливу зацікавленість у розширенні географії Руху Юних миротворців, а також практичні наробки стосовно цього напряму. • Окрему увагу учасників заходу викликала доповідь щодо відвідання членами делегації юних миротворців Харкова та педагогами - волонтерами громадського руху миротворців заходів, присвячених 20-й річниці Дня миротворців ООН, із відвіданням Штаб-квартир ООН у Женеві (Швейцарія) та Відні (Австрія), Головного офісу міжнародної асоціації миротворців ООН, "Солдати миру" - AISP/SPIA Ліон, Франція, участю у церемоніях, що відбувались до памятної дати на території Палацу націй у Женеві. А також візитам Ветеранських Центрів чеських міст Брно та Праги. • Подорож відбулася за запрошенням Міжнародної асоціації миротворців ООН "Солдати миру" AISP/SPIA та особисто президента асоціації Лорана Аттар-Байру. Поїздка стала можливою завдяки координації учасників миротворчих місій, Обласного голови правління “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні” Самойлова Сергія, і голови правління “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні” Дорошенка Олександра, і також за сприяння Департаментів Освіти та Міжнародних зв’язків Харківської міської ради. • Слід виділити окремо презентацію практичного досвіду Громадської організації “Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни” - “Перспектива використання харківського досвіду щодо створення комунікаційної платформи та практичного використання потенціалу громадських організацій, об’єднань, зокрема міжнародних, взаємодії з органами місцевого самоврядування, державними та громадськими структурами для подолання кризи, забезпечення безпеки, відновлення інфраструктури, накопичування, аналізу і передачі здобутого досвіду”. • Президент Міжнародної асоціації миротворців ООН "Солдати миру" AISP/SPIA Лоран Аттар-Байру у своєму виступі відмітив актуальність та дієвість напрямів, що обговорювалися під час роботи Круглого столу.
• Також присутній на заході Президент Всесвітньої федерації ветеранів (WVF) Бергтум Дан Виго виступив із напутнім словом, відмітивши актуальність питань, що були обговорені. Додавши при цьому, що в мережі Ветеранської організації буде зроблено доповідь щодо результатів роботи Круглого столу, підкріпивши свої висловлювання запрошеням щодо активної співпраці та участі у заходах. • Дякуємо всім організаторам, учасникам за інформаційно насичені та актуальні теми виступів. Бажаємо всім скорішого миру та стабільності!