19.08.22

Індійсько-Українська онлайн - конференція

 

 

 Індійсько-Українська онлайн - конференція 

з нагоди Міжнародного дня гуманітарної допомоги

  

        Щороку 19 серпня з ініціативи ООН ми відзначаємо Всесвітній день гуманітарної допомоги. Він заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я та іншими міжнародними організаціями, що привертають увагу до ролі гуманітарних працівників і згадують тих, хто загинув або зазнав травм під час виконання життєво важливих обов’язків. Цей День відзначається відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН A/RES /63/139.


        Головна мета Всесвітнього дня гуманітарної допомоги – підкреслити необхідність співпраці держав під час збройних конфліктів, природних катаклізмів, глобальних катастроф. А також привернути увагу суспільства до конфліктів та різноманітних криз, що досі тривають в різних країнах світу. Відзначати цю подію – можливість поширити серед людства інформацію про важливість гуманітарної діяльності. Завданням, актуальним в наш час, є залучення молоді до обговорення цих надважливих питань, залучення її до пошуку можливих шляхів подолання проблем!

       Заходом, що об'єднав молодь України та Індії, стала конференція, що відбулась на платформі ZOOM, організована керівництвом групи шкіл Ашока, Індія, що відбулась під керівництвом професора, Дінеша Сабніса, доктора AGM Activity Ashoka Group of Schools та Генерального секретаря індійської делегації AISP SPIA та за активного сприяння і підтримки, при координації керівництва ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни».

          З вітальною промовою з індійської сторони виступила пані Ренука Джоші, директор групи шкіл Ашока, Маrg Ashoka, яка відмітила важливість та актуальність сьогоднішнього заходу, наголосила на необхідності співпраці та підтримки дружби та взаєморозуміння.

 


     Від імені почесних гостей, представників України, до складу яких увійшли Олександр Дорошенко, голова правління ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», Ігор Товма – учасник миротворчих місій ООН, PhD, заступник начальника кафедри психології та педагогіки Національної академії НГУ, консультант/радник ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни». Інна Чернікова – кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри історії України, координатор з виховної роботи факультету історії і права Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Сергій Сєряков, к.і.н., доцент кафедри всесвітньої історії, Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, Сергій Макєєв, методист управління освіти Салтівського району Харківської міської ради; директор харківської ЗОШ №124, виступили Сергій Самойлов-голова правління ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», координатор Міжнародних програм «Школа миру» та «Юний миротворець» та Людмила Зеленська -доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри освітології та інноваційної педагогіки, декан факультету історії і права Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

         В своїй промовах вони виказали слова глибокої шани працівникам гуманітарних місій, волонтерам, всім небайдужим. Представникам всіх служб та підрозділів, які рятують і захищають життя людей попри конфлікти, нестабільність та ризики, надаючи при цьому гуманітарну допомогу тим, хто її потребує.

         Було зроблено акцент на надзвичайній важливості діяльності Організації Об’єднаних Націй та організацій-партнерів. Особливо відмічена біла Сергієм Самойловим діяльність колег із SPIA, керівництва Асоціації, регіональних підрозділів, які не залишаються осторонь та регулярно забезпечують необхідним, в тому числі медикаментами, населення у у найнебезпечніших на даний момент регіонах, в тому числі у Харкові.

              До роботи конференції долучилися разом з учнями та педагогами групи шкіл Ашока, Індія, учні загальноосвітніх закладів №№3, 55, 119, 141, 144, Салтівського, Київського, та Індустріального районів м.Харкова, студенти факультету історії і права Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, педагоги, представники волонтерської спільноти міста, батьки.                

        Довідник проекту “Сфера” під назвою “Гуманітарна хартія та мінімальні стандарти реагування на стихійні лиха” є одним з найбільш відомих та визнаних на міжнародному рівні збірників загальних принципів та універсальних мінімальних стандартів при наданні гуманітарної допомоги.

             Учасники конференції мали можливість поспілкуватися та ознайомились зі світовими стандартами гуманітарного реагування, встановленими для Індії та України, з впровадженням їх в умовах надзвичайних ситуацій, в т.ч.в умовах повномасштабної збройної агресії проти України, принципами надання гуманітарної допомоги, такими як: принципи забезпечення захисту, WASH (вода, санітарія, гігієна), забезпечення житлом, здоров’я, харчування.




     Серед доповідей, підготовлених українськими учнями прозвучали спогади дітей, які самі долучалися до допомоги тим, хто цього потребує, стали волонтерами разом з батьками у надзвичайно складний для держави час, були використані фотоджерела, що є свідченнями діяльності по наданню гуманітарної допомоги безпосередньо у Харкові, в тому числі аспект діяльності членів Громадського миротворців ООН.

     Дискусія по завершенню представлення матеріалів відбулась, як і вся зустріч, в атмосфері взаємоповаги, взаємної підтримки, та було внесено пропозицію щодо розробки спільних проектів для підтримки миру в усьому світі учнями Індії та України.

      

        До участі у заході з власного акаунту долучився ХарЁк-Миротворець - талісман харківських миротворців ООН . 

        Професор, доктор Дінеш Сабніс, AGM Activity Ashoka Group of Schools та Генеральний секретар індійської делегації AISP SPIA виступив із словами подяки учасникам, наголосивши на необхідності продовження сумісної діяльності.

        Від імені української делегації промова була зроблена Ігорем Товмою – учасником миротворчих місій ООН, PhD, заступником начальника кафедри психології та педагогіки Національної академії НГУ, консультантом/радником ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни». В свою чергу який відмітив високий рівень підготовки учнів та студентів, наголосив на необхідності проведення таких заходів, як можливими для обміну знаннями, культурними надбаннями народів, можливістю вдосконалення спілкування англійською мовою, як мовою міжнаціонального розуміння.

        Шукаємо шляхи для рішення актуальних проблем по встановленню та підтримці миру різними засобами, у тому числі за допомогою міжнародних зустрічей, майданчиків, під час яких використовувати методи динамічного програмування у напрямку позитивного образу майбутнього та мирного співіснування націй! У час надзвичайних викликів для нашої держави ми і надалі маємо використовувати свій потенціал, посилюючи свій внесок у встановлення миру та безпеки!

    Продовжуємо плідно працювати, обмінюватися досвідом, налагоджувати контакти та креслити перспективи для подальшої співпраці у справі миру, планування та вирішення гуманітарних питань! Наші думки є початком наших дій!