22.06.22

Всеукраїнський круглий стіл

 

7 червня 2022 року в режимі онлайн відбувся всеукраїнський круглий стіл «Військово-патріотичне виховання учнівської та студентської молоді в умовах боротьби за Україну».

Організатори круглого столу: Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут проблем виховання НАПН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України.

Мета круглого столу – обговорення актуальних проблем та перспективи розвитку військово-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді в умовах боротьби за Україну.
У круглому столі взяли участь понад 1000 осіб: наукові, науково-педагогічні працівники, депутати, представники Міністерства освіти та науки, Інституту модернізації змісту освіти, Інституту проблем виховання, відповідальні за патріотичне виховання в закладах післядипломної педагогічної освіти, керівники освітніх установ і закладів освіти, учителі, керівники гуртків та інші.
Учасники круглого столу
Під час круглого столу розглянуто актуальні питання національного, військово-патріотичного виховання молоді в сучасних умовах. Розкриті гострі проблеми освіти, які пов’язані із військовою агресією росії проти України.

На виконання Закону України “ Про основи національного спротиву” та на підтримку реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року за дорученням керівництва ГО “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни" була підготовлена  та представлена доповідь "Миротворчість - дієва форма національно - патріотичного виховання молоді  в контексті впровадження  міжнародних програм " Школа миру" та Юні миротворці".
Неабиякий інтерес учасників викликав виступ учениці ХСШ №119 Єлісєєнко Дар’ї, яка в рамках доповіді  представила матеріал про участь членів клубу Юних миротворців, представників гімназії №55,  ХСШ №119, педагогів-кураторів, волонтерів громадського руху миротворців ООН, в заходах з нагоди 20-річчя відзначення Міжнародного дня миротворців в Палаці Націй в Європейській штаб-квартирі ООН. 
Заходи та протекція, спонсорство та підтримка здійснено завдяки Міжнародній асоціації миротворців ООН “Солдати миру” AISP/SPIA та особисто Президенту міжнародної асоціації миротворців ООН “Солдати миру” AISP/SPIA Лорану Аттару - Байру. Координація  - керівники   ГО “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні”, Самойлов Сергій, Дорошенко Олександр,  за активної підтримки Департаменту Освіти Харківської міської ради та Департаменту Міжнародних зв'язків Харківської міської ради.

Юні миротворці - учасники делегації
Бондаренко Софія, помічник Координатора міжнародних програм «Школа миру» та «Юний миротворець», вчитель гімназії №55 за дорученням керівництва ГО «Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні» ознайомила присутніх з проєктом «Гвардійський вишкіл», що був створений на базі однієї із харківських військових частин НГУ, за сприяння Департаменту освіти Харківської міської ради, ГО «Громадського об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни» та розпочався восени 2018 року. 

Настановчі збори учасників 
“Гвардійський вишкіл” - необхідний пласт у вихованні молодого покоління в дусі миру і миротворчості, та в той же час дає навички необхідні для захисників та захисниць України, можливість більш детально ознайомитися із військовими професіями, та з вміннями, необхідними Миротворцю ООН.
Основний акцент — формування широкого світогляду, лібералізму й поваги до культур, націй і віросповідань інших народів. Готовність стати на захист ідеалів миру та демократії.
Протягом 8 місяців найкваліфікованіші інструктори, які проходили навчання за стандартами НАТО, готували команди школярів до здачі заліків з тактичної медицини, вогневої та стройової підготовки. Учні проводили збірку - розбір автомата і вивчали його технічні характеристики. Навчалися перебуваючи екіпірованим у справжню військову амуніцію, правильно надавати першу домедичну допомогу в зоні під вогнем та як за допомогою мультимедійної проекції навчитися стріляти прямо в ціль. Також кандидати в юні миротворці пройшли тренінги з основ миротворчої діяльності та тренувалися для участі у творчому конкурсі на створення польової газети.

Заняття з тактичної медицини

Заняття в мультимедійному тирі

Відпрацювання навичок з надання першої домедичної допомоги в польових умовах

Ознайомлення із наповненням тактичної аптечки

Заняття в мультимедійному тирі. Ознайомлення з екіпіруванням та засобами захисту.
Відпрацювання навичок у мультимедійному тирі.

Заняття з основ миротворчої діяльності проводить Самойлов С.А., Координатор проєкту

Юні миротворці - волонтери громадського руху миротворців ООН

Саме ці навички юні миротворці змогли продемонструвати під час фінального заліку-змагання, що відбувся на базі військової частини НГУ. Підведення підсумків, підрахунок балів здійснювали представники миротворчої організації, серед яких голови правління ГО “Громадського об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни" Самойлов Сергій та Дорошенко Олександр, військові НГУ, представники Департаменту освіти ХМР, педагоги. За результатами випробувань діти отримали відповідні сертифікати про проходження курсу, які дають право на присвоєння позачергового ступеня "Юний миротворець" і "Кандидат в юні миротворці-інструктори". Вручення сертифікатів відбувалося на Меморіальному комплексі Слави, учасники поклали квіти у пам’ять загиблим у Другій світовій війні, як нагадування мети створення Організації Об’єднаних Націй та миротворчої діяльності.

Урочиста частина заходу, присвячена Дню вишиванки


Струнко! Лунає гімн Держави!

Юні миротворці готові до складання заліків!

Урочиста частина заходу

Постановка задач Координатором "Гвардійського вишколу"

Залік із збірки - розбору автомата АК -74

Залік з тактичної медицини

Створення польової газети - дайджесту "Голос миру"

Творимо мир!

"Голос миру" має бути почутий!

Перед урочистостями на Меморіалі Слави

Покладання квітів до монументу Батьківщини - Матері

Крокують юні миротворці!

Урочиста мить, вручення сертифікатів

Загальне фото на згадку з Координаторами "Гвардійського вишколу" 


Миротворці різних поколінь!
Разом - це означає успіх! 
Захід до Дня захисту дітей. Спілкування, очікування на отримання дипломів.

Спілкування перед отриманням дипломів

Вітаємо переможців!

Вітаємо всіх учасників! Творимо мир разом! 
Протягом 2019 - початку 2022 року діяльність в рамках проєкту була приділена основним аспектам діяльності миротворців ООН. Україна, як одна із держав-фундаторів ООН, надає особливе значення діяльності ООН з підтримки міжнародного миру та безпеки, розглядаючи свою участь у ній, як один із основних факторів своєї зовнішньої політики. ООН, організація, що приймає участь у розв'язанні глобальних проблем та викликів, встановлення миру у “гарячих точках світу”, де існує реальна загроза цивільному населенню. Юні миротворці Харкова мали можливість запроваджувати самим та залучатися до проєктів, таких. як “Подорож заради миру”, сумісно з представниками миротворчих кіл Норвегії, Чехії, Польщі, здійснювати тематичні поїздки та запрошувати гостей до себе. Юні творці миру активно відвідували Дні відкритих дверей, що проходили на базі військових частин НГУ, Академії НГУ. Враховуючи карантинні обмеження, активно долучалися до онлайн-конференцій до Дня миротворців ООН, Дня Українських миротворців, Дня добровольця, Дня Національної гвардії, тощо.
Звітно-виборча конференція ХМОУС, нагородження членів клубу юних миротворців та кураторів за активну діяльність


Після початку повномасштабної агресії рф щодо України, актуальність проєкту продовжує збільшуватися. Проводиться робота у напряму продовження співпраці з НГУ, зокрема щодо можливості проведення вишколів, зокрема для дітей, що мають статус ВПО, та знаходяться поза зоною ведення бойових дій (навички з тактичної медицини, поводження із зброєю, вибухонебезпечними предметами, мінна безпека, Законодавча база військового часу в контексті дотримання умов Комендантської години тощо). Актуальною є необхідність  надання знань та інформації в галузі кібербезпеки у воєнний час, вміння формувати власну громадянську позицію, розрізняти фейки, дезинформацію тощо.
Сподіваємось на підтримку проєкту з боку Міністерства освіти та науки, Міністерства у справах молоді та спорту!
Разом до Перемоги! 

https://youtu.be/6QD-gyFGQ4U

https://ipv.org.ua/2022/kruhlyy-stil-07-06-2022/