03.06.22

Юні миротворці, з Харкова в ООН

 

З 26 травня по 2 червня 2022 року відбувся візит Юних миротворців Харкова та їх кураторів-педагогів, волонтерів громадського руху миротворців, до Женеви, Швейцарія, з метою участі в урочистих та пам'ятних заходах з нагоди Міжнародного Дня миротворців ООН, що  пройшли  на території  Палацу Націй, Європейської штаб-квартири ООН.  

Завдання, що постало перед учасниками делегації – передати меседж юних миротворців Харкова особисто Президенту міжнародної асоціації миротворців ООН “Солдати миру” AISP/SPIA Лорану Аттару-Байру, представникам миротворчих кіл ООН та висловити свою позицію щодо необхідності  встановлення та підтримки  миру в усьому світі, в контексті поточної ситуації. Також мала відбутися  презентація матеріалів, що висвітлюють діяльність Клубу юних миротворців Харкова в межах реалізації Міжнародних програм “Школа миру” та “Юні миротворці”, налагодження відносин між юними миротворцями України та Франції.

У травелінг та робочій програмі було заплановано  відвідування Центру ветеранів у відділенні Національної асоціації SPIA CZECH у місті Брно, Чехія. Зустріч із Президентом асоціації та директором ветеранського Центру Карелом Чернохом. Відвідини ветеранського центру у Празі, Чехія. Екскурсії по Брно та Празі. Візит до головного офісу Міжнародної асоціації миротворців ООН, "Солдати миру" – AISP/SPIA Ліон, Франція. Візитація Палацу Націй, Європейської штаб-квартири ООН у Женеві, Швейцарія. Участь в урочистих та пам'ятних заходах з нагоди Міжнародного Дня миротворців ООН. Зустріч із юними миротворцями Франції. Відвідування Центрального офісу миротворців ООН Австрії, та Другої Європейської  штаб-квартири ООН у Відні, Австрія. 

Заходи та протекція, спонсорство та підтримка здійснено завдяки Міжнародній асоціації миротворців ООН “Солдати миру” AISP/SPIA та особисто Президенту міжнародної асоціації миротворців ООН “Солдати миру” AISP/SPIA  Лорану Аттару-Байру. 

Координація  - координатор міжнародних програм “Школа миру” та “Юний миротворець”, Обласний голова правління ГО “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні” Самойлов Сергій, голова  правління ГО “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні” Дорошенко Олександр, за активного сприяння Департаменту Освіти Харківської міської ради та підтримки Департаменту Міжнародних зв'язків Харківської міської ради.

Брно

В межах запланованого, та в рамках впровадження проєкту “Місто-побратим”, який підтримується Департаментом освіти, між Харківськими та чеськими закладами середньої освіти, учасники  делегації відвідали ліцей у Брно. В ході зустрічі, що пройшла у теплій, дружній атмосфері, учасники обмінялися досвідом та враженнями щодо навчального процесу, сумісної діяльності, обговорили подальші спільні проєкти. Подарували пам'ятні сувеніри. Харківські юні миротворці поділилися враженнями щодо пережитого під час війни. Зустрілися із дітьми із України, які були вимушені рятуватися від війни. 

Учасники делегації відвідали Центр ветеранів у відділенні Національної асоціації SPIA CZECH.  Президент асоціації, та директор ветеранського центру Карел Чернох разом із колегами-ветеранами презентував  особливості роботи Центру, програму допомоги ветеранам, власні ініціативи допомоги тимчасово переміщеним особам із України.  Юні миротворці та куратори - педагоги презентували досвід своєї роботи, який напрацьований впродовж 10 років, на базі вже 136 Харківських шкіл, чим викликали надзвичайну зацікавленість чеських миротворців. Отримали запрошення на конференцію, що відбудеться у вересні 2022 року, для держав Європи, з метою передачі досвіду та можливості впровадження та реалізації на їх територіях проєкту "Юний миротворець". Харків'яни також мали нагоду продемонстрували  високий рівень фізичної підготовки, яка є одним із складників формування
особистості миротворця ООН, виконавши комплекс спеціальних вправ та здійснивши тренувальний заплив на галерах-байдарках сумісно із представниками ветеранських кіл Чехії. Ознайомилися з пам'ятками міста, в межах екскурсійної програми.

Прага 

В ході робочої поїздки члени делегації відвідали Ветеранський Центр у Празі. Обмін інформацією і досвідом відбувся у теплій, дружній атмосфері взаєморозуміння. Юні миротворці озвучили свою позицію щодо подій в Україні,

продемонстрували фільм «Діти Харкова – за мир», створений за ініціативи Департаменту освіти, на базі малюнків учнів  ХСШ №119. Представники чеської сторони розповіли про підтримку та  допомогу, що   надається українцям чеським народом. Впродовж екскурсії відбулось ознайомлення з пам'ятками міста.

Ліон

Під час візиту до Ліону, Франція, делегація юних миротворців, та кураторів -педагогів, мали честь познайомитися з Президентом Міжнародної асоціації миротворців ООН, AISP/SPIA, “Солдати миру” Лораном Аттаром-Байру. На його запрошення відвідали приміщення  складу, звідки відправляється гуманітарна допомога цивільному населенню України, зокрема до мешканців  Харкова та Житомира. Юні миротворці на власні очі побачили автомобілі, якими здійснюються  перевезення гуманітарних вантажів та дізнатися, як відбуваються такі процеси, від безпосереднього учасника, яким є Президент Міжнародної асоціації миротворців ООН, AISP/SPIA, “Солдати миру”  Лоран Аттар-Байру.

Учасники делегації були запрошені до Ліонського офісу Асоціації миротворців

ООН, AISP/SPIA. Лоран Аттар-Байру ознайомив  харків'ян з аспектами діяльності, пройшов обмін сувенірними та інформаційними продуктами. В ході спілкування відбулось  знайомство юних миротворців  із Іржі та Кристіною Банах, представниками AISP/SPIA по Центральній Європі, а також із Сергієм  Коробцовим, представником ветеранів - миротворців ООН України. Учасники делегації взяли участь у онлайн-конференції, в ході якої відбулась презентація досвіду діяльності юних миротворців Харкова в межах реалізації міжнародних програм “Школа миру” та “Юні миротворці”, що керується ГО “Об'єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війні”, під патронатом Департаменту освіти Харківської міської ради. Також відбувся обмін думками щодо  налагодження подальшої співпраці. Під час спілкування панувала дружня атмосфера взаєморозуміння та підтримки. Містер Лоран особисто провів екскурсію пам’ятками міста для української делегації. 

Женева


Згідно з планом, по досягненню ключової мети поїздки,  учасники делегації взяли участь в урочистих та пам'ятних заходах з нагоди 20-ї річниці Міжнародного Дня миротворців ООН,  що  пройшли  на території  Палацу Націй, Європейської штаб-квартири ООН у Женеві. Швейцарія. Представники харківських юних миротворців,

мали можливість спілкування з представниками миротворчих кіл  країн світу, юними миротворцями Франції, та налагодити теплі дружні відносини.

Одній з найліпших представниць Харківських юних миротворців Єлєсєєнко Дар'ї,

випала честь виступити на закритій конференції AISP/SPIA, щодо актуальності та  важливості Міжнародних  програм “Юні миротворці” та “Школа миру”.  Також їй було доручено почесна роль, носити протягом дня символ свята – Блакитний шолом, разом із представником французького клубу юних миротворців, який носив ще один символ – Блакитний прапор. У юної миротвориці  було взято інтерв'ю для стрічки новин ООН https://news.un.org/en/audio/2022/05/1119402. Учасники харківської делегації мали честь бути на урочистій церемонії з нагоди пам'ятною дати і конференції щодо миротворчої діяльності. Мали можливість безпосередньо спілкуватись із Тетяною Валовою, директоркою відділення ООН в Женеві, директором індійського підрозділу
AISP/SPIA, професором доктором Денішем Сабнісом, із яким вже мали спільні проєкти, який так само як і Харківські школи вже має на думці безліч ідей у співпраці, та багато іншими.  Отримали пам’ятні сертифікати та сувеніри особисто від Президента  Міжнародної асоціації миротворців ООН, AISP/SPIA, “Солдати миру” Лорана Аттара - Байру https://www.aisp.fr/activites/4732-2/, були зроблені пам'ятні фото та відео.

Відень 


Юні миротворці Харкова відвідали Центральний офіс миротворців ООН Австрії у Відні, за запрошенням директора Ханса Циммерманна. Разом із містером Циммерманном нанесли візит у Віденську штаб-квартиру ООН.  Після оглядової екскурсії відбулася презентація досвіду юних миротворців Харкова в межах реалізації Міжнародних програм “Школа миру” та “Юні миротворці” очільнику
відділу комунікацій ООН у Відні, Мартіну Несіркі та його колегам. В ході обміну думками, що відбувся у атмосфері взаєморозуміння, також було висвітлено  діяльність закладів освіти  Харкова,  зокрема шкіл, як центрів гуманітарної допомоги в умовах знаходження міста в зоні ведення бойових дій. Підкреслена також роль волонтерів ГО миротворців, і в цілому волонтерства, у надскладних умовах війни.
У супроводі колег миротворців, з якими були закладені дружні стосунки, була проведена екскурсія Віднем.


Підсумками  робочої поїздки, здійсненої юними миротворцями, їх кураторами, волонтерами громадського руху миротворців Харкова протягом 24 травня - 02 червня 2022 року, відповідно до мети та поставлених задач, можна вважати наступне.

В ході зустрічей, відбулося ознайомлення юних миротворців та їх педагогів-кураторів,  Харкова з діяльністю структурних підрозділів  ООН, Міжнародної асоціації миротворців ООН, AISP/SPIA, “Солдати миру”, взято участь в урочистих та пам'ятних заходах з нагоди 20-ї річниці Міжнародного Дня миротворців ООН, що  пройшли  на території  Палацу Націй, Європейської штаб-квартири ООН. Юні миротворці навчилися ділитися і презентувати свій досвід на міжнародному рівні, привертаючи увагу до того, наскільки важливе виховання  культури збереження миру. Одним із основних аспектів спілкування стало  висвітлення подій в Україні, пов'язаних  з повномасштабною агресією рф. На прикладі Харкова, привернення уваги до проблем, з якими зіткаються цивільні, зокрема  діти, під час війни, в тому числі, перебуваючи в зоні ведення бойових дій, зроблено акцент на необхідності недопущення гуманітарної катастрофи. Перебуваючи у Чехії, Франції, Австрії, змогли висловити подяку представникам миротворчих кіл ООН за всебічну підтримку, що надається. Результатом подорожі стали первинні домовленості о майбутніх спільних проєктах юних миротворців Харкова, керівництва Міжнародної асоціації миротворців ООН, AISP/SPIA, “Солдати миру”, юних миротворців Франції. Надзвичайно важливим  є розуміння, донесене до всіх учасників спілкування, наскільки крихким є поняття миру та наскільки важливою є необхідність його здобуття  та збереження. До важливих аспектів також необхідно віднести можливість вдосконалення навичок комунікації, вміння доводити свою позицію та володіння іноземними мовами, зокрема англійською, французькою, німецькою, високий рівень фізичної підготовки, продемонстрований юними миротворцями Харкова. Ці навички є необхідною складовою підготовки миротворців ООН. Відбулася неймовірна подорож із високою концентрацією ділової активності і важливих знайомств, які будуть корисні в подальшій роботі як для Харкова так і України в цілому.