17.02.21

День вшанування учасників бойових дій

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З цього приводу представниками Національної академії Національної гвардії України та Громадського руху миротворців організована онлайн-зустріч для юних миротворців та педагогів ХЗОШ №125, ХЗОШ №113 та ХГ №55.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року. Ця дата вибрана не випадково: 15 лютого 1989 року завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок. Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках. Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців. Від самого початку війни на сході України тисячі ветеранів насамперед «афганців» виступили на захист рідної землі. Нині вони проходять службу у складі Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, СБУ та інших силових підрозділах.
Почесними гостями заходу були Володимир Лютий, учасник миротворчої місії ООН у Південному Судані; Євгеній Башкатов, учасник миротворчої місії ООН у Косово; Сергій Самойлов, учасник миротворчої місії ООН у Сьєра-Леоне та Іраку, координатор міжнародних програм "Школа миру" та "Юний миротворець". Висвітлені питання щодо участі українських військових у миротворчих місіях ООН. Вчитель історії Харківської гімназії №55 Софія Бондаренко виступила із доповіддю про війну в Афганістані та розповіла присутнім про випускників шкіл 55, 17, 107, які загинули при виконанні інтернаціонального обов'язку - Застелу О., Ігнатія В., Новохацького В., Позняка С. Виступи супроводжувалися демонстрацією статистичних даних, присутні ознайомилися з фотографіями часів збройних конфліктів.

Вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих, хто, боронячи мир та безпеку, віддав своє життя.
Також співробітники Національної академії Національної гвардії України провели короткий вступний екскурс для тих, хто бажає навчатись у даному військовому ЗВО. Та зробили акцент на тому, що майбутнім миротворцям ООН від України потрібно бути військовослужбовцем або співробітником Національної поліції, зі знанням як мінімум однієї мови міжнародного спілкування - англійської або французької.
Маємо зберігати пам'ять про учасників бойових дій та передавати її наступним поколінням!



Джерела:
http://school125.edu.kh.ua/novini/id/1338
http://school113.edu.kh.ua/novini/id/1361
https://school55.klasna.com/uk/news-1343-234/