25.02.23

Участь представниць Громадського об'єднання миротворців ООН у ярмарку феміністичних ініціатив. Місто Трускавець, 22 - 23 лютого 2023 року.

 

Делегація представниць Громадського об'єднання миротворців ООН, серед яких були дівчата - юні миротворці, за дорученням керівництва Організації протягом 22 та 23 лютого брали участь у  яскравій  події - Ярмарку феміністичних ініціатив для дівчат з різних куточків України.
Захід відбувся у Трускавці, за сприяння Трускавецького відділу освіти. ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», яка є партнером Центру гендерної культури, виступила координатором участі команд із Харкова.



Цей захід став своєрідним підбиттям підсумків захоплюючого проєкту "Лідерки покоління F". Цікавий проєкт, що спрямований на підсилення лідерського потенціалу старшокласниць, надав дівчатам багато можливостей. Вебінари, проєктні ідеї, втілення ініціатив у громадах - це все вцілому збагатило дівчат знаннями та надало ще більшої мотивації на продовження роботи на просування ідей гендерної рівності. Проєкт реалізується Центром гендерної культури завдяки підтримці Уряду Канади🇨🇦 в рамках проєкту "Голос жінок і лідерство – Україна»🇺🇦, що впроваджується Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund.

Під час Ярмарку дівчата презентували свої команди, мініпроєкти, а також ділилися практичними інструментами, що використовувалися під час проєктних ініціатив у січні-лютому 2023 року. Кожний мініпроєкт був унікальним та творчим. 
Із відгуків учасниць - "Робимо внесок у загальну справу наближення миру.🕊️🌏❤️🇺🇦 ЗБЕРЕГТИ НЕ МОЖНА ЗРУЙНУВАТИ - ДЕ ПОСТАВИТИ КОМУ, ОБИРАЄМО САМЕ МИ, МОЛОДЬ УКРАЇНИ !"

Учасниці Громадськох організації миротворців презентували діяльність та напрямки розвитку Громадського руху миротворців ООН, висвітивши аспекти становлення та розвитку Руху юних миротворців, важливість створення позитивного іміджу миротворця ООН, ветерана, імплементацію його у громадянське суспільство. Розповіли про  Міжнародні практики та програми, проєкти, що об"єднують юних творців -  миру та представників старшого покоління. Одним із таких проєктів "Travel for peace", започаткований у Норвегії, регулярні зустрічі з представниками національних представництв, апарату управління Міжнародної асоціації миротворців ООН (AISP/ SPIA), безпосередньо з Президентом. Лораном Аттар - Байру.  Наголосили на важливості проведення таких зустрічей, особливо в контексті сьогодення.
Як приклад налагодження горизонтальних зв"язків, приклад народної дипломатії було представлено досвід діяльності членів Громадської організації ветеранів міжнародних місій ООН, з 2014 року та з початком повномасштабної зброойної агресії проти України.


Неабиякий інтерес викликала відео - розповідь про участь делегації юних миротворців у урочистих заходах з нагоди 20-їрічниці Дня  миротворців ООН, що відбувалися у Палаці націй, в Женеві, Швейцарія, відвіданні Штаб -  квартири  AISP/ SPIA у Ліоні (Франція), Другої європейської Штаб -  квартири ООН у Відні, відвідин ветеранських  Центрів у Брно та Празі. Цікавою для учасниць була розповідь дівчат, юних творчинь - миру безпосередніх учасниць Конференції з безпеки у Східній Європі, що проходила у місті Брно, під патронатом міністерки Оборони Чехії Яни Чорнохової . Обидві поїздки відбулись у 2022 році. Заходи, що відбулись протягом червня 2022 - лютого 2023, включаючи Круглий стіл до дня українськихї миротворців, знайомство з талісманом харківських миротворців ООН - Харьком - миротворцем - визивало зацікавленість,  бажання приєднатися до миротворчого руху!
 
Із відгуків учасниць - юних творчинь - миру "Незабутні враження від Ярмарку фемінізму влаштованого Центром Гендерної Культури! Надзвичайно результативна та цікава зустріч, обіцяюча величезну кількість суспільних проєктів. Мала задоволення зустрітися із друзями і познайомитися з такими різними командами дівчат-інфлюєнсерів, які мають свій голос і тверду позицію! Пишаюся ними! Майбутнє у руках молоді, у наших руках!









Наші чудові дівчатка, які в цей важкий час знаходять сили на творчість, діють всупереч всім обставинам ... наближають бажаний мир, роблять надважливі речі, надихаючі інших! Дякуємо всім, хто створює та підтримує такі ініціативи!
💙💛🕊️🌏 Дякуємо за фото- та відео- зйомку Вадиму Малишеву!

Ярмарок феміністичних ініціатив для дівчат з різних куточків України закінчився. Наші дівчата вже вдома. Вебінари, проєктні ідеї, втілення ініціатив у громади - все це збагатило  знаннями та надало ще більше мотивації щодо просування ідей гендерної рівності. Вітаємо дівчат з вдалим стартом!


Використано матеріали  ФБ  Центр Гендерної культури міста Харкова, ХСШ № 119




________________