26.10.22

Онлайн-конференція присвячена Дню ООН.



24 жовтня 2022 року відбулася конференція, присвячена Міжнародному Дню ООН. Захід пройшов в онлайн-форматі на базі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди та під патронатом Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA при координації ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни». Основною метою конференції визначено сприяння поширенню діяльності щодо популяризації ідей глобальної миротворчості та громадської свідомості, налагодження зв’язків між різними поколіннями творців — миру, в т.ч. юними миротворцями держав світу. Сприяння вихованню молоді відповідно до пріоритетів і базових принципів ООН, насамперед у контексті “Загальної Декларації прав людини” та з почуттям повної відповідальності в подальшому за збереження (peace) і розбудову миру (world).


Так склалось історично, що сьогодняшня дата є Днем Організації Об'єднаних Націй. Рівно 77 років тому нації народів Землі об'єдналися та створили цю міжнародну платформу, в широкому розумінні організацію, в межах діяльності якої, вирішуються питання, пов'язані з миром та безпекою на планеті. На конференції присутні представники двох країн, різних континентів, які були співзасновницями ООН, України та Індії а також міжнародні спостерігачі, учасники міжнародних місій від Європейського Союзу,педагоги школярі та студенти, представники громадськості.




Конференція була покликана: актуалізувати інформацію щодо історичного аспекта створення ООН, ролі України та Індії, як держав-співзасновниць у даному процесі. Висвітлити вектори діяльності щодо участі в інституціях організації в різні періоди новітньої історії та участь українських та індійських миротворців у місіях ООН. На заході був присутній Олександр Власенко - директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Міжнародними спостерігачами виступили - Лоран Аттар-Байру, Президент Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIAВіце-президент Міжнародної асоціації миротворцев ООН, «Солдати миру», AISP/SPIA по Західній Європі Альберт Тибор,Євген Башкатов - учасник миротворчих місій ООН, PhD, начальник кафедри тактики Національної академії Національної гвардії України. Ігор Товма - учасник миротворчих місій ООН, PhD, заступник начальника кафедри психології та педагогіки Національної академії Національної гвардії України, консультант/радник ГО «Обєднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», Олександр Дорошенко - голова правління ГО «Обєднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни»,Марті О'Коннор та Майкл Лайонс, представники MORAL INJURY AUSTRALIA SHOW.

 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Юрій Бойчук, ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України. Учасників заходу привітав Президент Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Лоран Аттар-Байру, який відмітив особливу роль жінок, студентської та учнівської молоді у питаннях, які є життєво вожливими, нагальними, у форматі міжнародного співробітництва та дотримання Загальної Декларацї прав людини. До учасників мав звернення Віце-президент Міжнародної асоціації миротворцев ООН, «Солдати миру», AISP/SPIA по Західній Європі Альберт Тибор. Також вітання та побажання прозвучали від професора, доктора, Генерального секретаря Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Індійське відділення, Дінеша Сабніса, який є і співорганізатором заходу. СергійСамойлов, голова правління ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», Координатор Міжнародних програм «Школа миру» та «Юні миротворці», Директор молодіжних програм AISP/SPIA, у своїй промові висловив слова подяки учасникам конференції, особливо представникам учнівської та студентської спільноти за розкриття тем, які є надзвичайно актуальними в контексті подій, що відбуваються в світі, та зокрема в Україні. Зауважив, що діяльність ООН та організацій - партнерів є особливо важливою на даному історичному етапі. Підкреслив необхідність пошуку шляхів для вирішення проблем різними засобами, в тому числі за допомогою міжнародних зустрічей, платформ, під час яких використовуються методи динамічного програмування у напрямку позитивного образу майбутнього та мирного співіснування націй. Прозвучало, що під час надзвичайних викликів для нашої держави ми і надалі маємо використовувати свій потенціал, ,посилюючи внесок у встановлення миру та безпеки. Вітальне слово до учасників конференції та з нагоди Дня ООН також надійшло від керівництва Поморської Академії в Слупську ( м.Слупськ, Польща).





 

Серед тем, що розкривали представники України, студенти ХНПУ ім.Г.Сковороди - «Історія створення ООН»,“Історичний аспект набуття статусу держав - учасниць в ООН”, «Діяльність постійного представництва України при ООН під час повномасштабної агресії РФ».

Серед доповідей, що підготували учні Ashoka Group of Schools та ЗЗСО Салтівського, Індстріального, Новобаварського та Кївського районів №№ 39, 55, 119, 156 - «Індія та Україна - співзасновниці ООН, участь в інституціях ООН», «Україна та Індія -діяльність в рамках ООН у 70-90х рр ХХ ст», «Україна Незалежна - новий діяльнісний вектор в рамках ООН», «Індія - діяльність в рамках ООН на межі тисячоліть», «Участь України та Індії у миротворчих місіях ООН».






З фінальним словом виступили - Світлана Бережна - проректор з наукової, іноваційної, та міжнародної діяльності Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди,професор, доктор філософських наук, яка відмітила необхідність та актуальність співпраці ХНПУ ім.Г.С.Сковороди з Громадським об'єднанням Миротворців ООН, Подякувала Президенту Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Лорану Аттар-Байру, його колегам, особливо професору, доктору, Генеральному секретареві Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Індійське відділення, Дінешу Сабнісу, який є і співорганізатором заходу. Відмітила високий рівень підготовки учнів та студентів України та Індії в розкритті тем, позитивний вплив командної роботи організаторів та учасників форуму. До присутніх звернулися Альберт Тибор - Віце-президент Міжнародної асоціації миротворцев ООН, «Солдати миру», AISP/SPIA, Ігор Товма - учасник миротворчих місій ООН, PhD, заступник начальника кафедри психології та педагогіки Національної академії Національної гвардії України, консультант/радник ГО «Обєднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни», Марті О'Коннор та Майкл Лайонс, представники MORAL INJURY AUSTRALIA SHOW.



Нагадуємо, 24 жовтня 1945 року на конференції у Сан-Франциско, на підставі Хартії Об'єднаних Націй, представники 51 країни ратифікували договір про створення ООН. Україна в числі перших підписала Статут i увійшла в групу країн-засновниць ООН. Саме дату набрання чинності Статуту відзначають як День Організації Об'єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Нині ця міжнародна організація об’єднує 193 держави, що прагнуть підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвитку співробітництва між державами.

Як одна з держав-засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цілей та принципів Статуту Організації, робить суттєвий внесок у її діяльність у сферах підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічного та соціального розвитку, захисту прав людини, зміцнення міжнародного права тощо.

Організація Об’єднаних Націй живе в серці і свідомості кожного громадянина як організація, здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини. Тільки працюючи на повну силу, Організація Об’єднаних Націй може сприяти здійсненню цих високих сподівань людства.


Керівництво Громадського об'єднання миротворців ООН висловлює слова подяки Юрію Бойчуку-ректорові Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Світлані Бережній-проректору з наукової, іноваційної, та міжнародної діяльності, Людмилі Зеленській- в.о декана факультету історії і права, Інні Черніковій –координатору з виховної роботи факультету історії і права, Сергію Сєрякову- координатору з наукової роботи факультету історії і права, Анастасії Ільченко -здобувачці другого (магістерського) рівня вищої освіти факультету іноземної філології, Даніїлу Топчіюздобувачеві другого (магістерського) рівня вищої освіти факультету історії та права ХНПУ ім.Г.С.Сковороди, за партнерство в організації, підтримку та співпрацю.