16.02.24

ЄДНАННЯ ДЛЯ МИРУ.ФОРУМ 12-13 лютого 2024 року у Брюсселі.

Відеозвернення до учасників конференції Президента Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Лорана Аттар–Байру

                                                    ЄДНАННЯ ДЛЯ МИРУ.

Ми, люди різного кольору шкіри, представники різних держав і навіть континентів, національностей, релігій. Ми всі різні, але нас об’єднує прагнення до Миру.

12-13 лютого 2024 року у Брюсселі, в офісі «Youth For Human Rights», пройшла низка заходів, з нагоди Міжнародного дня людського братерства та Всесвітнього тижня міжконфесійної злагоди - «Єднання для миру», організованих ГО «Об'єднання миротворців ООН», Харків та Дирекцією міжнародних молодіжних програм, Брюссель,  в партнерстві з «Youth For Human Rights», NPO «United for Human Rights», «Peacefully Connected» та Асоціацією Харків – Оксфорд, під патронатом президента Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Лорана Аттар–Байру, та віце – президента по Західній Європі  Альберта Тибора, за сприяння Департаменту освіти та Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради та підтримці керівництва Харківського Національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Учасниками форуму стали ветерани – миротворці Франції, Бельгії, України, Шри – Ланки, Португалії, Індії, представники офіційних та творчих кіл, громадськості, преси, здобувачі освіти та педагоги. Мета заходів – ознайомлення з досвідом роботи харківських ветеранів  - миротворців ООН з дітьми та молоддю, та презентація діяльності Дирекції міжнародних молодіжних програм, привернення  уваги світової спільноти до проблеми виховання та підтримки творчого потенціалу молодого покоління на прикладі дітей України, які відчули жахливі наслідки війни, але не втрачають життєлюбства та прагнучи свого мирного майбутнього.











12 лютого в офісі організації  «Youth For Human Rights» відбулось ознайомлення з освітніми, миро-творчими проєктами, які стали міжнародними та реалізуються ГО «Об'єднання миротворців ООН» у співпраці з освітянами – «Школа миру», «Юний миротворець», «Подорож заради миру», «Світ, у якому я хочу жити!». Також пройшло обговорення перспективних проектів - «Миротворча бібліотека», «Молодіжний миротворчий табір», курсу Юного миротворця «Основи миротворчої діяльності» (частина курсу, для учнів 8-11 класів розроблена  Олексієм Теличкіним, полковником поліції (у відставці), доктором юридичних наук, старшим радником поліції ООН (у відставці)), партнерського курсу «Молодь за права людини».  

З презентацією та вітальним словом виступили Сергій Самойлов, Директор молодіжних програм Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Міріам Зоннекен, представник керівництва організацій «Youth For Human Rights», NPO «United for Human Rights», «Peacefully Connected». Важливо, що завдяки сучасним засобам онлайн - комунікації взяти участь у форумі змогли представники – Харкова – Світлана Бережна, проректор з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, Олексій Зенякін, заступник начальника відділу міжнародного протоколу і співпраці з іноземними представництвами Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради, Вікторія Вєннікова, співачка, Заслужена артистка України, яка є амбасадором ряду зазначених проектів.  В цей важливий день з нами були Прамудит Данажа Рупасинге, гуманітарний дипломат,співробітник Департаменту миротворчих операцій ООН в Африці, Азії, Європі, лауреат апремії Golden Aster у галузі світової літератури (2020), регіональний експерт із психічного здоров’я у Східній Європі, клінічний психолог, Шри-Ланка, та юрист, педагог, співробітниця Червоного Хреста Бельгії - Фландрії, учасниця  Місії ООН у Ліберії Юлія Юревич-Рупасінге. З музичним вітанням до присутніх звернувся Заслужений артист України Сергій Демченко. Також присутніх привітала Олеся Дякун, Президент CSC «Les Hirondelles». Присутні мали можливість поставити питання організаторам, долучитися до діалогу.

В рамках презентації проектів відкрився   «Світ, в якому я хочу жити!*» - виставка дитячих малюнків (проект ГО «Об'єднання миротворців ООН», Харків в партнерстві з CSC «Les Hirondelles» Шарлеруа, ХНПУ ім. Г.С.Сковороди etc. під патронатом Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA), яка є складовою проєкту «Молодіжний миротворчий табір»**. Символічно, що ми маємо можливість саме в офісі організації  «Youth For Human Rights» ілюструвати бачення миру для всіх дітей, динамічно змоделював його яскравим та кольоровим!  

На виставці, що проходить з 13 по 21 лютого 2024 року, відвідувачі  можуть  побачити малюнки дітей з Харкова та Харківської області віком від 6 до 17 років. Діти, які відчули на собі пекельний подих війни, у своїй творчості та художніх прийомах розкривають потенціал творця свого майбутнього, відчуваючи відповідальність за побудову мирного суспільства. Діти малюють Світ, в якому вони хочуть жити.

Учасники заходу та відвідувачі Виставки  могли залишити свої відгуки в гостьовій книзі, підтримати Проєкт з психологічної реабілітації дітей «молодіжний миротворчий табір», (який також передбачає можливість відвідати Бельгію як фіналісти Конкурсу), зробивши благодійний внесок та отримавши настільний календар з репродукціями робіт учасників Конкурсу, Виставки, як подарунок.

Цей обмін дає можливість побачити реальність такою, якою вона є, без будь-яких спотворень, надихає на творчість, підтримує та заохочує молодих митців і створює міжнародні зв’язки, таким чином ще раз говорячи про мир, безпеку та мирне співіснування! Разом ми зможемо більше!

13 лютого 2024 року за сприяння Департаменту Міжнародного співробітництва та Департаменту освіти Харківської міської ради  відбулась  панельна - дискусія (в режимі онлайн), модератором якої став Алексій Зенякін, Президент Асоціації Харків – Оксфорд, заступник начальника відділу міжнародного протоколу і співпраці з іноземними представництвами Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради. Присутніх привітали - Міріам Зоннекен, представник керівництва організацій «Youth For Human Rights», NPO «United for Human Rights», «Peacefully Connected», Сергій Самойлов. Директор молодіжних програм Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Олександр Дорошенко, Голова правління ГО «Об'єднання миротворців ООН». Відео звернення до учасників надіслав Лоран Аттар–Байру, Президент Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA. Від імені освітян учасників привітала Світлана Бережна, проректор з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, зі зверненнями долучився Паулу Гонсалвес, військовий радник ООН, офіцер зі зв’язків з громадськістю та протоколу в НАТО, JALLC, письменник, Португалія. Також Сергій Самойлов виразив слова вдячності всім консультантам, радникам ГО «Об'єднання миротворців ООН», особливо  - за наставництво, підтримку наших проектів та співробітництво, Олексієві Теличкіну, полковнику поліції (у відставці), доктору юридичних наук, старшому раднику поліції ООН (у відставці).





















Учасникам було запропоновано такі  теми та напрямки для обговорення:

1. Загальна декларація прав людини як система поглядів, проєкція миру.

2. Історія та еволюція прав людини.

3. Роль громадських ветеранських структур у просвітницькій діяльності. Обмін досвідом.

4. Загальна декларація прав людини як складова курсу «Основи миротворчості» для дітей та молоді.

До діалогу долучилися представники закладів загальної середньої освіти Харкова, педагоги, викладачі закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони, керівництво, члени та стажери Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, ГО «Об'єднання миротворців ООН», Харків, Україна. Юлія Загуменна, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри теорії та історії держави і права факультету №1 Харківського національного університету внутрішніх справ підтримала організаторів у якості консультанта. В своїх доповідях юні творці миру розкрили тематику поглядів на права людини крізь призму світової історії та історії України, простежили еволюційний розвиток прав людини та імплементацію їх у законодавство держав, висвітили проблеми, щодо реалізації прав і свобод у сучасному суспільстві. Було презентовано "Курс основ миротворчої діяльності" (курс для 5 класу розроблений вчителем української та французької мови Галиною Єрмолаєвою, разом з радниками  - консультантами ГО «Об'єднання миротворців ООН»)  та який є складовою міжнародних проектів "Школа миру", "Юний миротворець". Юні миротворці представили Київський, Салтівський, Новобаварський райони Харкова.

Робочими мовами дискусії стали   англійська та  французька.

Під час проведення заходів ми мали можливість об’єднати однодумців, познайомити учасників  з просвітницькою діяльністю українських миротворців ООН та представників організації «Молодь за права людини» та їхніх партнерів, активізувати наші спільні зусилля в діях, спрямованих на встановлення та збереження миру в усьому світі.

Організатори дякують всім, хто взяв участь у заходах, та підтримав, хто  продовжує активно діяти, адже Мир на Землі не приходить сам по собі. Ми повинні працювати над створенням умов для миру та безпеки в нашому світі. Для досягнення цього необхідно розвивати економічний і соціальний напрям, боротися з корупцією і злочинністю, поважати права людини і міжнародне право. Зрештою, мир на Землі залежить від кожного з нас. Ми можемо зробити більше для створення мирного та безпечного світу для майбутніх поколінь. Від імені учасників форуму готується  звернення, що буде направлено до ООН, Європейської комісії, Європарламенту тощо, в якому буде акцентовано на необхідності звернення уваги на становище дітей у зоні бойових дій, перш за все для нас це Україна, але ми пам'ятаємо, що діти в усьому світі повинні мати право на МИР!  Це питання про можливість проведення дитячих таборів миру, і, звісно, це головне – працювати над встановленням МИРУ!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=928088095540750&set=pcb.928099915539568

https://school55.klasna.com/uk/news-2193-234/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=342798442078056&set=pb.100090437078396.-2207520000

http://school124.edu.kh.ua/novini_shkoli/id/2497/vn/Участь-у-Міжнародній-конференції-“Єдність-заради-м/

http://gymnasium39.edu.kh.ua/novini_gmnaz/id/3553/vn/Наші-лідерки-учнівського-самоврядування-стали-учасницями/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=873673391222331&set=pcb.873673564555647